Skip to content
Tegelbruket

Tegelbruket

Vid Ulricehamns entré, som en del av Bronäsområdet, utvecklar vi en del av en helt ny stadsdel. Projektet heter Tegelbruket efter det tegelbruk som en gång låg där. Tegelbruket ger möjlighet till att bygga 200-300 nya bostäder och kommersiella lokaler. Till projektet söker vi ägare och förvaltare. Tanken är att projektet byggs i etapper med inflyttning inom en femårsperiod.

Tegelbruket

Intresseanmälan

Anmäl ditt intresse och ta del av exklusiv förhandsinformation om Tegelbruket.

Just nu

Med glädje kan vi nu meddela att kommunens politiker fattat beslut om att ställa ut detaljplanen gällande Tegelbruket för granskning. Vårt mål är att så snart detaljplanen är antagen, ansöka om bygglov för vårt första kvarter – ditt nya hem! Kvarteren kommer har varierande arkitektonisk utformning och dessutom variera i höjd. Fasadmaterialen kommer i huvudsak utgöras av tegel, puts och trä.

Planlösningar och kvartersstruktur

Läs mer om förslag på planlösningar och den tänkta kvartersstrukturen i Tegelbrukets broschyr.

Ditt hem

Ditt hem för livet, husen kommer innehålla allt ifrån 1–5 rum och kök med välplanerade hem där hemkänslan finns från första stund. När naturen inte bara finns inpå knuten, utan ända in i vardagsrummet skapas harmoni och välmående. Vi vet att vi kan, så låt oss bygga ditt hållbara hem för livet, med plats för nya minnen och berättelser.

Husen byggs i hållfasta, hållbara och naturliga material. Vi i vårt projektteam (bestående av bland andra arkitekt, mäklare, konsulter och erfarna byggare) har och kommer göra vårt yttersta för skapa arkitektoniska och kreativa lösningar, där husen skapar mervärde till såväl området som för er.

Vi vill skapa hem där ditt liv får plats.

tegelbruket

Planritning

Vi har arbetat för att få två delar i lägenheten, en privat del med sovrum och walk-in-closet som dessutom kan fungera som ett minirum och en social del med kök, vardagsrum och balkong. I hallen finns bra med förvaringsmöjlighet och dessutom plats för ett mindre hemmakontor. Denna lägenhet är på ca 57 kvm med en härlig balkong på 17 kvm i söder. Samma tanke kring en privat del och en social del kommer att finnas för alla lägenheter oavsett storlek.

Vår ambition är att ha hög standard oavsett bostadsform men att du som bostadsrättsinnehavare har möjlighet att göra dina unika tillval för att skapa ditt hem att längta till och trivas i.

Vi kommer löpande hålla er uppdaterade kring arbetet vi gör. Allt som vi visar är i stadie där saker förändras och förbättras men vi vill att ni ska vara en del av resan.

 

Varmt välkommen till ditt nya hem i Ulricehamns nya stadsdel, Tegelbruket.

Hör gärna av dig

Vi bygger för dig och vi vill veta vad du tycker, så tveka inte att höra av dig till oss!

Hem för livet

Just nu arbetar vi med att se över hur kvarteren ska se ut och upplevas. Ödmjukt, engagerat och med stolthet tar vi oss en uppgiften att skapa en hållbar stadsdel där såväl du som bor i området och de som besöker stadsdelen Tegelbruket känner sig hemma. Vi beaktar hur husen kommer upplevas när du passerar området längst med Falköpingsvägen, hur kvarteren förhåller sig till varandra och hur vi på bästa sättet knyter ihop stadskärnan med området. Dalgatan kommer delvis bli en gångfartsgata där bilarna får färdas på de gåendes villkor. Parkeringsgarage kommer byggas under kvarteret med en hisslösning rakt upp i trapphusen.

Innergårdarna utformar vi tillsammans med dig! Genomtänkta arkitektoniska detaljer med fokus på samvaro, lekfullhet, trygghet och odling ger en känsla av ett extra vardagsrum.

”Vår vision är att skapa hållbara hem utifrån dina behov. Vi vill skapa hem, där ditt liv får plats.”

Med denna enkla handskiss vill vi förmedla ungefär hur volymerna kommer att upplevas, sett norrifrån. Hur husen ska se ut arkitektoniskt har vi inte börjat jobba med ännu, men vi strävar efter att du ska få information löpande. Just nu arbetar vi med att få en hållbar lösning både under en utvecklingsperiod och som färdig stadsdel. Situationplanen är en av flera alternativ som vi arbetar med tillsammans med Ulricehamns kommun.

En självklar samarbetspartner

Husen kommer byggas i hållfasta och hållbara material. Vi i vårt projektteam (bestående av bland andra arkitekter, kommunen, mäklare, konsulter och erfarna byggare) gör vårt yttersta för att skapa arkitektoniska och kreativa lösningar, där hus skapar mervärde till såväl stadsdelen och för er som bor i stadsdelen, Tegelbruket.

Skisserna är som sagt under utformningen och vi är nyfikna på vad du tycker och vad som är viktigt för dig. Tveka inte att höra av dig till oss så att vi kan skapa plats för ditt liv.

 

Tegelbruket är stadsdelen med hemkänsla, varmt välkommen hem!

Kontakta oss!

Vad tycker du? Vi vill veta vad du tycker och vi svarar på dina frågor.

Enter Arkitektur

Arkitekterna bakom projektet Tegelbruket är Johan Ljungqvist och Ulrika Cedwin på Enter Arkitektur. Enter Arkitektur är idag ett av landets mest anlitade bostadsarkitektkontor med nybyggnadsprojekt i flertalet av landets större städer och regioner. Företaget har sina två kontor i Göteborg och Jönköping, vilket gör att det känns naturligt och spännande att vara en del i utvecklingen av Ulricehamn.

Johan Ljungqvist, 
Arkitekt SAR/MSA Creative Director 
Ulrika Cedwin Arkitekt SAR/MSA

Projektet Tegelbruket

I Tegelbruket är Enter Arkitekturs ambition att tillsammans med ByggArvid skapa en ny entré till Ulricehamn och låta stadskärnan växa genom att sätta en stadsmässig prägel på området.

Strukturellt handlar det om att påbörja en ny och tätare karaktär med mer eller mindre slutna bostadskvarter. Tydligt definierade gator och sammanhållna husvolymer skapar en lättläst och ordnad bebyggelse där stråk och utblickar binder ihop det nya med det befintliga. Levande, varierade fasader ger inte bara förutsättning för ett bra boende utan även trygghet och gemenskap med många grannar och ögon. Kvarterens mer privata bostadsgårdar blir de boendes egna mötesplatser och står i kontrast till omgivande gators liv och rörelse. Variationer i våningshöjder, karaktär och gestaltning ger den annars strikta strukturen dynamik och anpassar skalan till omgivningens lägre bebyggelse.

Ambitionen med Tegelbruket

Enter Arkitektur har en gedigen portfolio med projekt att inspireras och ta erfarenheter ifrån. Bilden visar projektet Alvine i Malmö.

Vilka är Enter Arkitektur?

Historiskt förvaltar Enter Arkitektur vidare arvet från ett flertal arkitektkontor med anor tillbaka till mitten av 1940-talet. Med tiden har fusioner, förändrade förutsättningar och nya kompetenser byggt upp nuvarande verksamhet. Idag arbetar 26 medarbetare på de två kontoren, jämnt fördelade mellan arkitekter och ingenjörer och mellan män och kvinnor.

Enter Arkitektur ritar i princip alla typer av projekt men en klar majoritet är just bostäder. För något år sedan var det Enter Arkitektur arkitektkontor som ritade fjärde flest bostäder i hela Sverige. Företaget erbjuder tjänster inom arkitekturens alla skeden, från den tidiga projektutvecklingen till färdigprojekteringens detaljering.

En avgörande del för Enter Arkitektur utgår ifrån idén om att arkitektur kan utveckla och förädla alla typer av verksamheter – oberoende av skala och karaktär. Visionen är att skapa mervärde i varje enskild uppgift och fokus ligger på att skapa beständig arkitektur med hållbara, ärliga och långsiktiga materialval och lösningar.

Vår vision är att skapa mervärde i varje enskild uppgift.

 

Vill du veta mer om Enter Arkitektur?

Enter arkitektur har även varit med och skapat Jönköpings nya stadsdel Skeppsbron som liksom Tegelbruket tidigare varit ett industriområde.

1800-tal Tegelbruksindustri
1900-tal Textilindustri
2016 ByggArvid blir ägare

Tegelbruket

Tegelbruket tillverkade tak- och mursten så att det täckte stadens och närliggande landsbygds behov. Enligt Gustaf Boger krönika (1951, s 177) var det året 1828 som det sades att produktionen var som mest verksam. Teglet tillverkades av ett intilliggande lertag som var i en bra textur. Tegelbrukets sista ägare var C. E. Siedberg.

Marbäcksbon Bo Carlssons far köpte ett antal gamla tegelpannor som troligtvis kommer från det gamla Tegelbruket. Bo har själv nu tegelpannorna på sina husbyggnader i Marbäck.

 

Jag vet inga pannor som är så starka som de här.

Vår historia om Tegelbruket startar i början av 1800-talet. Tegelbruket låg på samma plats där vi ska bygga trivsamma hem och bostäder.

Ivar Wahls AB

1939-talet startade familjeföretaget Ivar Wahl AB, ett grossistföretag i dammode. Företaget startade år 1959 egen tillverkning av konfektion, klädesplagg i Ulricehamn på Bronäsområdet. Under denna tid profilerades varumärket Wahls med kollektioner i material för den yrkesverksamma kvinnan.

När Ivar Wahl avled 1953 var det hans son, David Wahl som klev in som VD och drivande person i företaget. Han ansvarade för företagets ekonomi, administration och distribution. Under David Wahls ledning byggdes 1968 en helt ny fabrik med en modern utrustning, ett huvudkontor och modell- och marknadsavdelningar. 1984 firade Wahls 50 år. Då fanns det 300 anställda och 70 procent av omsättningen utgjordes av export. David Wahl upplevdes som en omtänksam människa.  Enligt David var det viktigt att medarbetarna trivdes på sitt arbete. Detta blev i Ulricehamn omtalat som ”Wahlsandan”. David Wahl drev textilfabriken som VD i 28 år.

Detta blev i Ulricehamn omtalat som ”Wahlsandan”.

En tidigare anställd på Wahls berättade för ByggArvid om hennes tid på Wahls AB. 

”Vi började jobba där i lokalerna på Boråsvägen året 1968, då var det nybyggt. Fabriken fanns tidigare, men då låg den på Bogesundsgatan. Kontoret låg tidigare i Stockholm, men alltsammans flyttade ihop i Ulricehamn 1968. Jag jobbade på kontoret, tog emot och bokade in order från försäljarna. Försäljarna fanns runtom i hela landet. Wahls hade mycket fina kläder, bland annat jersey-kläder, stickade plagg. I Gällstad och Vegby fanns företag som producerade våra stickade plagg. Kläderna skickades ut i hela världen. Det var ett väldigt fint renommé. Vi sålde till exempel till Harolds i London.

Jag var inte med till slutet. Verksamheten lades ner i början av 90-talet.Företaget såldes för att strax efter läggas ned helt och hållet. Så länge jag var där blomstrade företaget. Lagret var stort och det fanns många sömmerskor. All tillverkning var i våra lokaler utom de stickade som var i Vegby. Jag tycker det är jättebra att det byggs bostäder vid gamla Wahls. Jättefint med närheten till centrum och sjön.”


Nu vill vi skapa nutidshistoria. Vi vill bevara ”Wahlsandan” i stadsdelen.

Varmt välkommen till ditt nya hem.

Åren efter Wahls AB har och är det många andra verksamheter som har kommit och gått i lokalerna. 2016 blev ByggArvid ägare av Tegelbruket.

En del i stadens utveckling

Projektet blir en mycket spännande del av hela stadens framtida utveckling. För oss blir det ett arbete som bygger på att skapa en fortsatt attraktiv och tidsenlig stad, samtidigt som vi vill bevara Ulricehamns ursprungliga karaktär. Läget är väldigt bra då det ligger på plan mark där alla enkelt kan ta sig till handel, befintlig stadskärna och sjön Åsunden.

Tegelbruket

Dalgatan 523 37 Ulricehamn